דף הבית » סקרי עצים » גיזום עצים

גיזום עצים

בישראל עץ אשר נמצא בשטח הציבורי הוא באחריות הרשות המקומית ועץ בשטח פרטי הוא באחריות בעל השטח. אי לכן האחריות על טיפול או פיקוח על עצים וכמובן גיזום עצים, "נופלת" על הרשות או האדם הפרטי. למרות שהעצים נמצאים בשטח שלכם ואתם אחראים עליהם, עצים מרגע שהם נחשבים בוגרים הם  שייכים לקק"ל. לכל עץ בוגר במדינת ישראל יש ערך חליפי ובמידה ואדם מעוניין לבקש בקשה לכריתה/העתקה (כמובן עם סיבה טובה), הוא יכול להגיש לבד או בעזרת אגרונום. משלמים את ערכו של העץ החליפי לקק"ל, כך הם שותלים עצים בתחום האזור ממנו כרתו את העץ, או לחילופין אפשר גם לנטוע עצים באותו שווי (ערך חליפי).

בין הבעיות הגדולות היום בעולם המודרני הם העצים במרחב הציבורי והפרטי.

חלק גדול מהעצים גדלו באופן מסוכן, ללא טיפול נכון וזאת מכיוון שאין כיום מודעות לצורה ולזמן בו צריך לגזום עצים, אנשים בטוחים שכמה שתגזום יותר יהיו פחות בעיות, ומפה מתחילות הבעיות.

עצים או אילנות בשמם האמיתי הם יצורים חיים, וכמו שלא ניתן לאדם פרטי ללא רישיון של רופא לנתח אותנו אז גם אילן (עץ) לא גוזמים עם אדם שאיננו מומחה לכך. נכון, גם דוקטורים/גוזמים עושים טעויות או עובדים בצורה לא מקצועית, למרות שעברו את ההדרכה המתאימה לכך, ולכן חשוב גם לקבל המלצות על טיב עבודתו של האדם/חברה אותם אתה מזמין אליך.

עץ שלא מטופל בצורה נכונה, גודל בצורה לא טובה בתוך הנוף המודרני, ובסביבה של המון אנשים/רכבים ומבנים למיניהם. עץ שגדל בצורה לא טובה מהווה סיכון מהותי על חיים של בני האדם, על רכוש רב וכמובן לכדור הארץ. כל עץ בוגר שמת, יש פחות חמצן, ופחות אוויר נקי לנשימה.

החשיבות של גיזום מקצועי

  • עץ יכול להיראות בריא וחזק מבחוץ, ויום בהיר אחד להישבר בגזעו המרכזי וליפול, בעת נפילתו ובגלל משקלו, הוא יכול לעשות נזק או לגבות חיי אדם.
  • העצים הם מהות החמצן והאוויר הנקי שאנו נושמים, בכל שנה נגזים/נכרתים כמויות ענק של עצים וזה מהווה חלק מבעיית הפחמן הדו חמצני והתחממות הגלובלית בעולם.
  • לגדל עץ בוגר שמניב המון חמצן לוקח המון שנים, להרוג אותו  לוקח דקות.
  • היום קיימים המון שיטות לא נכונה ולא מקצועיות לגיזום עצים, גיזומים אלו רק מהווים סיכון גדול יותר לאוכלוסייה ולעתיד ילדינו.

מה הסיבות לכרות עץ ואיך עושים זאת?

מאות ואלפים של עצים בישראל נכרתים מידי יום ע"י קבלנים או ע"י אנשים פרטיים שאינם מייחסים חשיבות לעצים ובסופו של דבר פוגעים בכולנו.

ישנו תהליך מסודר ודרך לבקש כריתה/העתקה וישנם מקרים בהם אין ברירה.

אך בהמון מקרים אנשים מחליטים להוריד עצים על דעת עצמם, ולכן חשוב שהמודעות לרישיון כריתה תגדל. כל אדם המעוניין לבקש רישיון כריתה חייב להגיש בקשה לכריתה לנציג האחראי(פקיד היערות) לאחר קבלת הרישיון הוא יכול לכרות את העץ. כל רישיון כריתהלפני אישורו מפורסם לשבועיים באתר האינטרנט, וכל אחד יכול להגיש ערר עליו. קיימים עמותות ופעילים אשר מנסים להגן על העצים מפני אנשים שלא מייחסים לעצים חשיבות רב ובזאת מנסים להציל אותם מהרג.

כעיקרון, מלבד עץ מת או גוסס, אשר מהווה סיכון לציבור במצבו הנוכחי, או עץ אשר מפריע לפיתוח האזור עלייו הוא יושב(וגם אז בתשלום ערך חליפי ונטיעת עצים אחרים במקומו ותחת בדיקות ופיקוח של קק"ל), אין שום סיבה לכרות עץ!

מיהו גוזם מומחה בגיזום עצים?

גוזם מומחה הוא אדם שעבר קורס "גוזם מומחה" קורס שמבוצע ע"י משרד החקלאות, במהלך קורס זה לימדו אותו איך לגזום את העצים בצורה טובה ונכונה. למרות זאת, המון גוזמים מומחים הולכים ועושים עבודות נוראיות שפוגעות בעצים וגורמות לסכנות בטיחות חמורות. אתם שואלים מדוע זה קורה? זה קורה מכיוון שהגוזם שמגיע, עם צוות גיזום מקצועי, כלים מתאימים וביטוחים שעולים המון כספים. נתקל בלקוח שלו, לקוח שאיננו בעל ניסיון או ידע מקצועי, ומתבקש לעשות את דעתו של הלקוח בעץ. לרוב, לגזום חזק כמה שיותר, בכדי שלא יהיה צורך לקרוא לגוזם שוב או בכדי שהעץ לא ילכלך ויפריע. הגוזם, שלרוב בסוף נכנע ללקוח כי אחרת לא יהיה לו פרנסה, יודע שגם אם הוא פגע בעץ, זהו לא תהיינה אשמתו מכיוון שברוב המקרים הוא איננו הרג את העץ במיידי, אלה קיצר את חייו באופן משמעותי, או גם להתחלת ריקבון חזק בתוך הגזע שלו שלרוב לא רואים גם שנים רבות. עץ יכול למות גם במהלך המון שנים, יום אחד הוא ייפול או ימות ואף אחד לא יקשר לגוזם שעשה עבודה לקויה לפני 10/20 שנה. עץ שיכל לחיות 100 שנים(לפי מין העץ), ועבר גיזום לקוי, יחייה הרבה פחות שנים, אי אפשר לדעת בדיוק כמה מכיוון שכמו האדם, העץ נלחם על חייו מהרגע שפצעו אותו, ולרוב הוא מפסיד מול מסור שרשרת , פטריות, וקצת בנזין.

איך נדע מתי הגוזם עובד נכון?

לצערנו היום, מכיוון שעדיין אין מודעות וידע מספיק חזק, מבוסס ונגיש לכולם עדיין מאוד קשה לוודא את עבודתו של הגוזם. אך, אם תלכו לפי העיקרון הבא ותוודאו שהגוזם לא הולך נגדו, אולי תצילו את העץ שלכם ואת עצמכם מאסון. עצים צעירים(עד ה- 10 שנים הראשונות תלוי בסוג העץ) אפשר לעצב ולתקן את דרך צורת גדילתו. עץ בוגר(לאחר ה- 10 שנים הראשונות שלו, אך שוב תלוי במין העץ) לא יבוצע עליו גיזומים ענק לעץ, לא יורד ממנו מסות גדולות של ענפים גזעים ועלווה, לא ישתנה עיצובו מקצה לקצה, ולא יגזמו ענפים בעלי עובי רב. עץ בוגר צריך להיגזם באופן עדין ובצורה נכונה לאורך שנים, רק כך נוכל לשמור על יציבותו ויופיו, מבלי לקצר את חייו ולסכן את חיינו.

איך מטפלים בעצים בשטח הציבורי היום?

למרות שהעצים בשטח הציבורי הם עצים שבאחריות הרשות המקומית, ולרשויות אלא ישנם תקציבים גדולים יותר מלאדם פרטי, לאורך השנים אנו רואים הזנחה קשה או טיפול לקוי מאוד בעצים במרחב הציבורי.

הרשויות לוקחות קבלנים לא מקצועיים או לוחצים כמו האדם הפרטי על גיזומים חזקים של העצים ובכך פוגעים ביציבותם ובהמשך בחייכם של העצים והאדם שחיי מסביבו. יש לציין שאין זאת אשמתם, גם בתחום המקצועי עדיין אין מספיק מודע וידע מבוסס שיוכלו לטפל בעצים בצורה נכונה אך אנו מתקרבים לשם.

עצים בשטח הציבורי צריכים להיגזם בצורה עדינה, אחת לתקופה מסוימת לפי סוג ומין העץ. צריכים לשמור עלייהם מפני עבודות בנייה של כבישים ובניינים, לשמור על שטח הרטבה וחדירה מים מסביב לעץ ולפקח ולבדוק את מצבו הבריאותי אחת לכמה זמן. אין לגזום גיזומים מסיבים, אין להשים בטון מסביב לעץ ולחנוק אותו, אין לחפור מסביבו או לידו ובכך לפגוע בשורשיו!!

על הרשויות להיוועץ עם אגרונום וגוזם מומחה עלייהם קיימים המלצות, לא ללחוץ על גיזומי מסה שאולי נותנים שקט בשנים הראשונות אבל לאחר מכן יוצרים בעיות גדולות ומסכנות חיים.

איך מטפלים בעצים בשטח הפרטי היום?

לרוב, האדם הפרטי איננו מטפל בכלל בעצים שבשטחו עד לרגע שאלו מפריעים לו. מפריעים לו לבנות בית, מפריעים לו לבנות בריכה, מלכלכים את הבריכה או החצר, ועושים נזקים למבנים.

הנזקים הללו לרוב נגרמים מגדילה פראית של העצים ללא הכוונה, עץ הגוזל בשטח מודרני חייב להיות עץ מעוצב בצורה נכונה, צריך לעצבו מהיום הראשון שהוא נשתל ועד לסוף חייו, אם נזלזל בטיפולו, אי אפשר להתפלא שהוא יחזיר ויזלזל במבנה שלנו, או בחיים שלנו.

גם במגזר הפרטי על האדם לפקח על העץ, לראות שאיננו מראה סימני חולשה, עלווה(עלים) דלילה, גזע מתקלף ביבש, חורים גדולים בגזע, ריח לא נעים.

אפשר ורצוי להיעזר באגרונום וגוזם מומחה שייתנו חוות דעת, אך גם עץ בשטח פרטי, חייב טיפול מסור. ללא טיפול זה הוא עלול להוות סיכון גדול בעתיד לחיי אדם או לעשות נזק לרכוש.

סיכום

אין לגזום עצים בצורה ברוטלית, הכי הרבה שאפשר להוריד מהעץ זה עד 30% מהחופה/עלווה שלו, ועדיף  כמה שפחות. אין לגעת בגזעים המרכזים של העץ, ואין לעצב מחדש עץ בוגר. אסור לפגוע בשורשיו או בחלקת האדמה מסביבו בכל צורה שהיא.

אם אתם מעוניינים בעצים לא מסכני חיים, שרק תורמים לחיינו ע"י  כך שהם מנקים את האוויר שלנו, מפיצים חמצן לסביבה ולעולם וכמובן מתווים צל גדול ויפה שאפשר לשבת תחתיו, להנות ממנו ולהתחמק מהשמש החמה והמייסרת של ישראל,  בשביל כל אלו יש צורך לטפל בעצים בצורה מסורה וסובלנית.

באמצעות סקר עצים שנעשה ע"י מומחה תוכלו לדעת בדיוק איך להתקדם

המצב בארץ כיום מזעזע, העצים מטופלים בצורה לא נכונה, גוזמים עושים עבודות לא מקצועיות שמסכנות את חיים של האדם הפרטי והציבור כולו.

עלינו להעלות את המודעות של הציבור, ולהגביר את הפיקוח על הגוזמים שמוכנים לבצע עבודות לקויות שגורמות לסכנות כל כך רבות ולפגיעה ישירה באיכות החיים והבריאות שלנו. חייבים להגן על עצמנו ועל העצים לפני שיהיה מאוחר מידי. תמיד חשוב לזכור – להרוג עץ אפשר בדקות, לגדל עץ שמניב פירות או חמצן ותורם לסביבה לוקח שנים ואפילו עשרות שנים.