בדיקת דקלי תמר מצוי במקומות נבחרים של העירייה
לתמר המצוי שהוא חלק מנוף ארצנו יש אורך חיים גדול, מעל מאה שנה. לנוי הציבורי הגיעו התמרים שלנו ממטעי התמרים, לאחר שהגיעו לגודל שהעפרוני כבר לא מגיע אליהם כדי לטפל בתמרים. הם עומדים אצלנו עשרות שנים ונותנים לנו שרותי הצללה כמעט בחינם, בלי תחזוקה ובלי השקיה. אין סיבה לכרותם בגלל מספר תאונות, ואין כל חובה כזאת לעלות עליהם כעת עם רגשות נקם ולכרות אותם, כמו שעשתה עיריית טבריה לאחר המקרה באוגוסט 2021, בו עץ תמר נפל על אישה שהלכה בטיילת יגאל אלון בעיר, ללא כל התראה.
הסרטון של המקרה הפך ויראלי וגרם לפאניקה בישראל. לאחר המקרה יצאו הכורתים של עיריית טבריה וכרתו עשרות עצים באזור הטיילת, בלא כל הצדקה או רישיון לכך, רק מתוך פחד. במועצה האזורית עמק הירדן הסמוכה לטבריה גם התלבטו ובסוף החליטו לטפל בדקלים. כיום עומדים להם כמאה דקלי תמר גבוהים ליד צומת צמח, כי הם לא נבהלו.
אינני יכול לדמיין את נוף ארצנו ללא עצי התמר הנפלאים שלנו. התמר נחשב לאחד משבעת המינים שבורכה בהם ארץ ישראל. התמר משרה אנרגיות טובות, פורס צל נעים, בתצלומי אוויר נותן מראה ירוק לעיר והכל בחינם.
אז מה צריכים קברניטי העיר כעת לעשות? לכרות את כל הדקלים שברשותם? כדי שלא יגידו להם שהם ידעו ולא עשו? כדי שלא יואשמו ברשלנות? יש כאן דילמה כבדה והיא מובנת בהחלט.
שוב אני חוזר ואומר! אין חובה לכרות את כל דקלי התמר שלנו! יש חובה ציבורית לטפל בהם וגם אפרט את הנדרש לביצוע בדקלי התמר.
על הפיזיולוגיה של התמר
הגזע של התמר המצוי איננו גמיש כמו הגזע של דקלי הוושינגטוניה. היו מקרים בהם דקלים כאלו נשברו במכות רוח, מסיבה פיזיולוגית. שבר ענפים ועצים במכות רוח וסערות קורה ויקרה. גם תאונות דרכים קורות. אז מה? נפסיק לנסוע במכוניות? לו היינו מכוונים את הטיפול בעצים שלנו לפי מה שיקרה בסערות היו לנו רק עצי ננס של 3 מטר בעיר. מתוך פחד שמישהו לא יאשים אותנו. ובכן צריך לקחת אחריות על העצים שלנו ולטפל בהם.
השנה בדקנו את מוסדות החינוך שלכם וגם שם אמרנו את אותו הדבר.
פעולות החובה שיש לעשות בדקלים
בתי המשפט בארץ קבעו סטנדרט שיש לעמוד בו, כדי שלא תואשם העירייה ברשלנות בטיפול בעצים. הסטנדרט הוא גם כדי שאנחנו נדע בעצמנו שעשינו הכל לבטיחות העוברים ושבים.
- ביקורת אגרונום מומחה לעצים אחת לשנה – בוצע כעת.
- על העצים להיות מטופלים ולהיגזם בעיתם – זה מבוצע.
הסרת הפרי הינה פעולת חובה כי הפרי לוקח הרבה אנרגיה מעצים – יש לבצע.
השקיה סדירה – יש לדאוג להשקיה לדקלים. - גיזום הדקלים. על מנת שהדקלים יהיו החזקים ביותר שיכולים להיות, עליהם להיגזם להסרת פרי וחופות של 180 מעלות. גיזום עצים יתר על המידע שמבוצע רק כי זה נוח לגוזם להגיע לסנסני הפרי, אז העצים נהפכים חלשים. העלים הם המנוע שמושך מים ואיתם את יסודות ההזנה, מין הקרקע. המשיכה מגיעה לעיתים לגובה של עשר וחמש עשרה מטר ואף יותר. ככל שיש פחות עלים המנוע קטן והעץ חלש יותר.
- השקיה – באזור שלכם הדקלים יכולים לעמוד בזכות מי הגשמים בלבד אבל כשהם בפיתוח אין חלחול של מים סביבם. יש ליצור "איגום" מלשון אגם, כדי שמים יוכלו להיקוות סביבם. כמובן שרצוי להמשיך להשקותם למשך כל חייהם. התמר המצוי אינו עץ חסכן במים.
- טיפול נגד חדקונית. החדקונית היא מזיק קשה של התמר, היא תוקפת חזק את דקלי הקנרי ואחריו את התמר המצוי. לא מצאנו סימנים לנגיעות, אבל זה לא אומר שהעצים לא יותקפו בעתיד. יש לעקוב אחרי העצים ולוודא שלא יותקפו. בינתיים יש לתת זריקות גזע לדקלים, זהו חיסון לטווח ארוך. כמו לטוואי התהלוכה של האורן, כך נותנים זריקות "אקטרה" לדקלים.
- מעביר את המלצות משרד החקלאות נוסח אחרון 3.21 שהם מחייבות אותכם.
- זריקות גזע יש לתת כל חודשיים שלושה. נוכל לבצע פעם ראשונה ולהדריך אותכם איך לבצע. זה לא דורש רישיון מדביר ואקטרה פתוח לציבור. כך בהמשך איש התחזוקה יוכל להמשיך בעצמו לתת את הזריקות.
- קשירה לאבטחה של עצים חלשים, או כריתה של עצים חלשים אחרים. הכל לפי החלטת האגרונום שלכם.
בנוסף החברה מציעה עוד מגוון שירותים, ביניהם בדיקת מזח והתקנת מזחים, חיטוי מאגרי מים, וגם מכירה של מוצרים לפרטיים ו/או עסקים, ביניהם משאבת דישון תפן וגם ברז דיגום.
מימין: דקלי תמר מצוי ליד אורט מוצקין ברחוב בן גוריון 78 קרית מוצקין, שנבדקו השנה על ידנו.
אמרנו ש …
דקלי תמר מצוי בבית הספר שחיים איתנו כבר שנים, הם חברים לא אויבים.
אבל שימו לב שהעצים שקופים, הכוונה שרואים דרך החופות. זה סימן לא טוב, המסמן על תנאי גידול לא טובים.
משמאל: דקלי תמר ליד בנין העירייה עם היצרויות גזע חריפות. יש לקשור את העצים ולאבטח את החופה מפני נפילה לקרקע .
החץ בתמונה מסמל על היצרות גזע חריפה – לכריתה
היצרות גזע חריפה נחשבת כאשר נוצרה היצרות של מעל 50 אחוז מקוטר הגזע ומחייבת קשירה לאבטחה.
העץ השמאלי – מומלץ לכריתה עקב היצרות הגזע שלו.
כיום קשירת עצים וענפים נחשבת לפעולה פשוטה המבוצעת בכל העולם. זאת כדי לאפשר לעצים גדולים להישאר בסביבתנו. קושרים באמצעות כבל פלדה מגולוון 6 מ"מ או באמצעות אביזרים תואמים, את החופות מעל ההיצרות, לגזע של הדקל עצמו או לדקל השכן.
באופן כללי, כדאי לתת לדקלים לשאת יותר עלים, לא לגזום אותם כל כך חזק. זה מחליש את הדקלים. העלים הם הכוח, המנוע המעלה את המים מהקרקע אל האטמוספירה דרך העץ. פחות עלים משמעו פחות כוח ודקלים חלשים יותר. כמובן שאנחנו רוצים את הדקלים שלנו חזקים, שיעמדו נגד אירועי מזג אוויר קיצוניים או חדקונית.
מימין: ברחוב החשמונאים אין השקיה לדקלים. הם עומדים בפיתוח ויהיו צמאים כל חייהם. החופות שקופות ודלילות מה שמלמד על מצבם הפיזיולוגי הרעוע.
איגום
אבן השפה של דקלים אלו מוגבהת, זה לא נכון לעשות. איך אתם רוצים שהם ישתו מים? אפילו מי גשמים לא יחדרו אליהם.
החץ מסמן את אבן השפה המוגבהת
יש להנמיך את אבני השפה ולהעביר אליהם השקיה. לידם יש גינה ולכן זה קל לביצוע.
משמאל: דקלי וושינגטוניה חסונה. אלו לא נשברים, הגזע גמיש וחזק ולכן אין חובה לגזום ולהסיר זקן.
זקן הוושינגטוניה הינו אסופת העלים היבשים המצטברת על הגזע עם השנים.
החץ מסמן את הגדם שיש לכרות, הוא לא יתחדש יותר וזה לא אסתטי.
ברח' בן גוריון עצי ענק ללא השקיה, עם סביבת בית שורשים מאוד מוגבלת וגזימת יתר.
ככה לא מטפלים בעצים, ישנן גם חופות שקופות בחלק מהעצים.
מימין: גדם של תמר ליד הצומת של ביה"ס והעיריה. לכרות בהקדם!
משמאל: מול בית ברח' אשכול 1 א' היצרות חריפה לתמר.
יש לקשור!
מימין: תמר מול לוי אשכול 7 א'
מומלץ לכריתה, היצרות גזע חריפה.
משמאל: דקל חלש מול רחוב ורד 29. לכריתה מיידית!
לסיכום: הבדיקה נתנה לכם כלים להבנת הנדרש בטיפול בדקלי תמר מצוי. מחלקת הגנים צריכה לטפל בעצים במקצועיות ויכולה להיעזר באנשי מקצוע ואגרונומים.
יש לבצע את האמור לעיל:
לכרות 3 דקלי תמר מצוי חלשים ושני גדמים. להסדיר השקיה.
יש להסדיר רישיון כריתה, כי אלו עצים מוגנים.
יש לגזום נכון.
יש לבצע קשירה לאבטחה בעצים החלשים .
יש לבדוק את העצים אחת לשנה בבדיקה אגרונומית. זאת פעולת חובה!!
בברכה,
גיל רוזנברג, אגרונום בכיר